Nama-Rupa
De mens is niet enkel lichaam of geest maar beide aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Indische taal heeft hier twee woorden voor, namelijk Nama en Rupa. Rupa staat voor de materie, de vorm, het lichaam. Met Nama verwijst men naar de geest, het denkvermogen, de taal, of met andere woorden dat wat betekenis geeft aan onze ervaringen, het bewustzijn. Nama-Rupa kunnen we vertalen als de betekenisgevende vorm. Ons lichaam is het geheugen van onze ervaringen en belevingen. Veel herinneringen liggen diep opgeslagen en kunnen we niet vrij maken door enkel gebruik te maken van ons denkvermogen. In therapie kunnen we door onze aandacht op ons lichaam te vestigen (vaak pijnlijke) ervaringen en belevingen uit de diepte halen en ruimte geven om ze aan te pakken en verwerken.
|
We kennen allemaal het gevoel dat iets op het topje van onze tong ligt, of de uitdrukking 'dit probleem ligt zwaar op de maag',... Stressklachten uiten zich vaak in lichamelijke klachten. Burn-out is een voorbeeld van een lijdensweg waarbij lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Onze huidige samenleving heeft veel te bieden, maar vraagt ook veel van zijn mensen.
Chronische fysieke klachten of lichamelijke klachten die na grondig medisch onderzoek moeilijk of niet te verklaren zijn, kunnen een uiting zijn van psychisch lijden. In therapie gaan we niet alleen werken met wat je denkt en voelt, maar gaan we ook luisteren naar je lichaam. ‘Nama-Rupa’, met je lichaam geef je betekenis of maak je duidelijk wat je geest en hart beroert. |